Ψυχοθεραπεία με παιδιά- Μαθαίνοντας μέσω του Παιχνιδιού

 

Κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την διάρκεια ενός στάδιου ανάπτυξης και κάποια άλλα όχι. Όπως ταξιδεύουν τον δύσκολο δρόμο της ανάπτυξης, συχνά σταματούν για να ξαναδουλέψουν προηγούμενα στάδια πριν μπορέσουν να συνεχίσουν. Αυτή η οπισθοδρόμηση είναι συχνό φαινόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της ζωής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της οπισθοδρόμησης, μπορεί να εμφανιστούν προβληματικές συμπεριφορές οι οποίες απαιτούν προσοχή και λύση, πριν μπορέσει ένα παιδί να συνεχίσει στο μονοπάτι της υγιούς ανάπτυξης. Από την άλλη υπάρχουν και τα πιο εύθραυστα παιδιά- δηλαδη τα παιδιά που ζουν σε διαλυμένες οικογένειες. Η βία, η παραμέληση, το διαζύγιο, η απώλεια αγαπημένων μπορεί να είναι τραυματικές εμπειρίες για τα περισσότερα παιδιά. Το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις εξαρτάται από το κάθε παιδί ξεχωριστά και την οικογενειακή του κατάσταση. Η μακροπρόθεσμη προσαρμογή του εξαρταται από διάφορους παράγοντες όπως : χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συναισθηματικές δεξιότητες, αντίληψη και την υποστήριξη. Πολλαπλές τραυματικές εμπειρίες αποδυναμώνουν περισσότερο τα παιδιά κάνοντας τα πιο ευάλωτα σε μακροπρόθεσμα προβλήματα προσαρμογής.

Η συμβουλευτική με παιδιά έστιάζετε στο να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τα εμπόδια που παρεμβαίνουν με την υγιή ανάπτυξη. Η θεραπευτική διαδικασία δεν περιορίζετε σε καταστάσεις κρίσης ή στην ψυχοπαθολογία, αλλά στο να βοηθήσει και παιδιά με απλες αναπτυξιακές ανησυχίες, και έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη.

Για να διευκολυνθεί η λεκτική και μη-λεκτικη έκφραση των σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών, η δημιουργία περιβάλλοντος στο οποίο το παιδί να νιώθει ασφαλής και οι γονείς να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι είναι σημαντική. Κατα δεύτερον, εξίσου σημαντικό μέρος της συμβουλευτικής διαδικασίας είναι η δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης η οποία θα ενθαρρύνει τα παιδιά και τους γονείς τους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Σε αυτή τη σχέση υπάρχει σεβασμός, εμπιστοσύνη, εχεμύθεια και μη επικριτική αποδοχή.

Μέσω του παιχνιδιού αναπτύσσετε η θεραπευτική σχέση, ενισχύετε η διαδικασία αξιολόγησης του προβλήματος και τα παιδιά επικοινωνούν τις δικές τους ανησυχίες. Ενεργοποιεί την δυνατότητα του θεραπευτή να κατανοήσει τις ανάγκες του παιδιού, τα συναισθήματα του, τους φόβους, τις εσωτερικές συγκρούσεις μα και τις δυνατότητες του.

Το παιχνίδι είναι το μέσο που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να εκφραστούν και τους δίνει την δυνατότητα να εκφράσουν τις πιο βαθιές τους σκέψεις και συναισθήματα σε ένα ασφαλές και πρόσχαρο περιβάλλον. Είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουν τον κόσμο τους- πρώτα μέσα από τις αισθήσεις και μετά μέσα από την λογική και τον συλλογισμό. Πειραματίζονται με διάφορες συμπεριφορές και ανακαλύπτουν τι λειτουργεί για αυτά και τι όχι. Παίρνοντας το παιχνίδι στα δικά τους χέρια, κερδίζουν το αίσθημα της ευθύνης, του ελέγχου και της ικανότητας.